4 dages arbejdsuge giver effektive medarbejdere

Kan man opnå samme eller bedre resultater ved en 30 timers arbejdsuge frem for en 37 timers arbejdsuge? Det satte virksomheden Abtion sig for at afprøve i en periode. Men nu har de ingen planer om at gå tilbage til den klassiske model.

Skrevet af Katrine Hjulmann

Udgivet 19.05.2021

”Giv dine medarbejdere 30 timers arbejdsuge og opnå samme produktivitet.” Det lød næsten for godt til at være sandt, da Andreas Bødker, der er direktør i virksomheden Abtion, læste om det i en bog. Men han syntes alligevel idéen lød så god, at den fortjente at blive afprøvet. Abtion er en virksomhed, der designer og udvikler digitale produkter og services. 35 medarbejdere er fordelt i København og Odense, og i næsten to år har virksomheden haft fire dages arbejdsuge. - Vi lavede det som test i starten. Det betød en række ændringer, som vi præsenterede for vores medarbejdere, for at de skulle være mentalt forberedte, lægger Andreas Bødker ud med at forklare. Implementeringen blev en glidende overgang. I september 2019 begyndte de med at have én fredag fri. I oktober havde de to fredage fri, november tre, for til sidst at ende med at have alle fire fredage fri i december. - De fire måneder var superintense. Vi mødtes en halv time hver uge og gennemgik, hvad der var gået godt, og hvad, der var gået skidt. Så alle ligesom var i sync. Vi prøvede eksempelvis en ”forstyrrelsesfri formiddag,” hvor man overhovedet ikke måtte snakke sammen. Det fungerede slet ikke, erkender Andreas Bødker.

Fri uden fleksibilitet

Med en arbejdsuge på fire dags forventes der meget af de ansatte. Før ordningen blev indført, havde medarbejderne mulighed for selv at vælge, hvornår de ville møde, eller om de ville dele dagen op i to og arbejde om hjemme om aftenen. Det er det slut med nu. - I takt med, at vi arbejdede mere og mere sammen, så var det meget ineffektivt, hvis man ikke vidste, hvornår folk kunne samles. Så hvis du skal til tandlæge, læge eller frisør, skal du gøre det om fredagen. Det er ikke noget, vi holder øje med, men folk respekterer det, fortæller Andreas Bødker og tilføjer: - Vi valgte, at det var fredag, vi skulle have fri, fordi fredag rigtig mange steder let bliver en ineffektiv dag. Folk er i weekendhumør, og nogle gange går man måske en time tidligere. Så fredag var der nogle timer, vi alligevel ville have tabt, som vi hentede hjem. I implementeringsperioden fandt Abtion-chefen også ud af, at der kan være mange små forstyrrelser, når man sidder og arbejder. Så en af opgaverne blev at få folk ind i et koncentrationshul uden forstyrrelser. Derfor arbejder alle nu 25 minutter, hvorefter de har fem minutters pause. En lille lampe på siden af computerskærmen indikerer med et rødt og grønt lys, om man arbejder eller holder pause. Efter samme princip skal alle notifikationer også være slået fra. For det forstyrrer koncentrationen. Når der skal afholdes møder, er der også sket en enorm ændring. Før i tiden var det måske mere kutyme at afsætte en time til møder. Nu skal de som standard vare 20 minutter. Det gør, at sandsynligheden for, at man når det, mødet drejer sig om på 20 minutter, er større. - Inden skal man have en klar agenda for, hvad formålet med mødet er. Det interessante er, at når man sidder og skriver, hvad mødet skal handle om, så kan man opdage, at mødet faktisk er unødvendigt. Nogle gange kan du bare spørge Mads om det her og Peter om det her, og så behøver du egentlig ikke mødet, forklarer Andreas Bødker.

Gulerod i stedet for bonus

Blandt andet disse tiltag har gjort, at Abtion får produceret mere på færre timer. Abtion-direktøren siger dog også, at det kan være vanskeligt at måle præcist, hvor meget mere effektive medarbejderne er blevet. - Når man får at vide, at de får fri hver fredag, men at de så skal nå minimum det samme, så klemmer folk også balderne lidt mere sammen. Der ligger jo en kæmpe gulerod hver eneste fredag og venter på dem. Det er en evig motivation for, at man får rykket mere. Af den grund mener Andreas Bødker også, at denne tilbagevendende bonus er meget bedre end eksempelvis en kontant bonus. - Hvis vi havde kørt med en kontant bonus, som nogle virksomheder giver én gang om året – det ville der simpelthen have været så langt i mellem, at det ville blive for abstrakt og fjernt for folk. Det, vi har, er en ugentlig bonus. Og det er vi sgu ret glade for og stolte af!