Arbejdscomputer regler – hvad må du og hvad må du ikke?

Udgivelse 2019-09-26

Skrevet af Jesper Feddersen

Content Manager

Du kender det sikkert: Du arbejder på din arbejdscomputer, og pludselig tikker der en E-mail ind...Men denne E-mail er til din private E-mail adresse, som er koblet til din arbejdscomputer. Det frister at tjekke og besvare mailen. Men det kan få store konsekvenser hvis du bruger din arbejdscomputer til privat brug. Derfor kan det være en god idé at sætte sig ind i sine arbejdscomputer regler.

Hold private- og arbejdsdokumenter adskilt

Privat brug af arbejdscomputer går ikke i strid diverse arbejdscomputer regler. Hvad der er vigtigt for medarbejderen er dog at holde private og arbejdsdokumenter adskilt, da en overførsel af arbejdsdokumenter til privat computer kan medføre fyring og i værste tilfælde bortvisning, da det ikke er lovligt for en medarbejder at erhverve sig ’forretningshemmeligheder’ til privat – selv hvis overførslen sker ved et uheld. Derfor er et godt råd at holde det private og arbejdsrelateret klart adskilt, så der ikke opstår uheldige situationer.

Tag din computer med hjem, du bryder ikke nogle arbejdscomputer regler

Selvom det er en god ide at holde private dokumenter adskilt fra arbejdsdokumenter, så er det ikke et brud på arbejdscomputer reglerne at tage computeren med hjem. Man kan sagtens oprette en hjemmearbejdsplads, og lade sin medarbejder benytte sin arbejdscomputer derhjemme. Da en arbejdscomputer er en arbejdsgiverbetalt computer, er et skattefri personalegode, så vil der ikke komme ekstra beskatning ved brug af arbejdscomputeren i det private - Modsat en arbejdstelefon, som bliver beskattet hvis den bliver brugt i privat brug.

Arbejdscomputer regler for arbejdsgiveren

Skulle din arbejdsgiver have brug for at kontrollere brug af arbejdscomputeren, så er det vigtigt at både arbejdsgiver og medarbejder kender sine reglerne for kontrol af arbejdscomputer. Først og fremmest, så skal arbejdsgiveren have et fornuftigt formål ved kontrollen af arbejdscomputeren, hvor kontrollen skal være begrundet i forhold til virksomhedens drift. Fx. om medarbejderen ikke udfører sit job, eller laver noget der ikke er arbejdsrelateret. Derudover, så må arbejdsgiveren ikke gå længere end det nødvendige – da arbejdsgiveren ellers kan komme til at krænke medarbejderen. Skulle arbejdsgiveren falde over en privat mail på en arbejdscomputer, så er arbejdsgiveren forpligtet til at stoppe læsningen, da mails er beskyttet af brevhemmelighed.

3 Gode råd til overholdelse af arbejdscomputer regler

Hold dine private dokumenter adskilt fra arbejdsdokumenter Sæt dig godt ind i din virksomheds arbejdscomputer regler, måske har I specielle regler? Er du i tvivl om du bryder nogle arbejdscomputer regler... Så vent til du har fri.