Flere burde tage iværksætterspringet i Danmark

Regnskabsprogrammet Meneto kom til verden i 2018, fordi to gymnasievenner havde fundet ud af, hvor besværligt det var at lave et regnskab i deres første virksomhed. Da de startede tilbage i 2009, havde de absolut ingen erfaring som erhvervsdrivende, men hverken dét eller banken stoppede dem.

Skrevet af Katrine Hjulmann

Udgivet 07.06.2021

For Martin Hegelund og Rico Andersen startede det med virksomheden Få Det Gjort, hvor privatpersoner via en digital markedsplads kunne udbyde og efterspørge arbejdskraft til småprojekter i hjemmet. Senere blev det til Ageras, som kan hjælpe selvstændig og små virksomheder med eksempelvis at finde den rette revisor. I dag lægger fokusset på regnskabsprogrammet Meneto. Selvom vejen har været kringlet for at nå til, hvor de to iværksættere er i dag, har Martin Hegelund aldrig været nervøs for, at de ville tabe det hele på jorden. Derfor var det heller ikke med store betænkeligheder, at de to venner satsede deres børneopsparinger og gik ned i banken, hvor det lykkedes dem at få godkendt et lån på en lille million. - Hvordan vi fik det lån, aner jeg ikke. Vi var lige gået ud af gymnasiet og vidste ikke en dyt om, hvad vi lavede. Men jeg tror, at vi kunne have sparet en masse dyre lærepenge, hvis vi rent faktisk havde haft et bedre økonomisk overblik, reflekterer Martin Hegelund.

Sikkerhed, hvis du falder

Martin Hegelund er optimistisk og tænker oftere ”Hvorfor ikke?” i stedet for at tænke over de problemer, man kan støde ind i. Det var netop også hans tanke, da de to gymnasiekammerater startede deres første virksomhed som henholdsvis 18- og 19-årig. Derfor har han også en opfordring til andre: - Jeg forstår ikke, at der ikke er flere i Danmark, der kaster sig ud i at blive selvstændige. Jeg vil mene, der ikke er noget land, der er bedre at starte virksomhed i, end i Danmark. Du kan starte en virksomhed på en halv time online. Du skal ikke ned til en eller anden notar og skrive under eller gøre det ene eller det andet. Han fortsætter: - Jo, det kostede os en million at komme i gang, Men i dag ser jeg det som gode lærepenge. I processen lærte vi på vores egen måde, hvad det vil sige at bygge en virksomhed op. Martin Hegelund fremhæver også den kendsgerning, at hvis det skulle gå galt, og din nystartede virksomhed går konkurs, bliver du grebet, fordi vi har et socialt sikkerhedsnet i Danmark, der samler dig op igen. - Vi tog f.eks. et Vækstfonden-lån på toppen af et alm. banklån, som Rico og jeg hæftede for personligt. Det havde vi nok ikke turde, hvis der ikke var et socialt sikkerhedsnet til at gribe os – just in case. Både Vækstfonden og sikkerhedsnettet i Danmark har altså både direkte og indirekte været med til at gøre, at Meneto har ekspanderet hurtigere, end hvad der ellers ville være muligt, mener Martin Hegelund.

Den rigtige timing

Hvis du går med en iværksætter i maven, bør du ikke holde dig tilbage. Men hvis du også vil vækste hurtigt, kommer der her et ekstra råd fra Meneto-stifteren: - Timing er supervigtigt. Hvis du er for tidligt ude med din virksomhed, så når den at dø inden, du får kunder. Omvendt, hvis du er for sent ude, så kan du risikere, at der allerede er så meget konkurrence, at det er svært at komme ind på markedet. Timing kan også være i forhold til de mennesker, du ansætter. Hvornår du skal ansætte de forskellige profiler kan være sindssygt tricky, forklarer Martin Hegelund. Med timingen på plads har Martin Hegelund blot et par sidste tilføjelser: - Der er alt for meget fokus på dem, der har ”made it big.” Der er alt for stort fokus på eksempelvis store IT-virksomheder, og for lidt fokus på den lille tømrervirksomhed. Og noget, der er en kliché, men også er virkelig vigtigt, er at sætte kunden først. Det kan du gøre på mange måder, men noget som at få din første betaling er vigtigt. Han uddyber: - Det lyder måske grådigt, men det vil jeg faktisk mene er at sætte kunden først. For den dag, du kan få nogle til at sige: ”Dit produkt lyder fedt, og det vil jeg gerne betale for,” så har du opfundet noget, kunden gerne vil have. Så har du sat kunden først.