Hvad er en bruttolønsordning? (Ultimativ guide)

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvad en bruttolønsordning er, hvorfor det kan være smart, eller hvordan det fungerer, så er du landet på det rigtige sted.

Skrevet af Andreas Henning

Udgivet 22.08.2023

Hvad er en bruttolønsordning?

En bruttolønsordning er en attraktiv lønpakke, der giver medarbejdere mulighed for at modtage en del af deres løn i form af bestemte ydelser, såsom en computer, telefon, hjemmearbejdsplads, massage eller eksempelvis en BroBizz. Bruttoløn refererer til den indkomst, du modtager før skat, og en bruttolønsordning kan give både økonomiske og praktiske fordele. At forstå hvordan det fungerer kan være nøglen til at maksimere disse fordele. En bruttolønsordning er en smart løsning, da den ansatte altså sparer sin trækprocent på de goder som vedkommende køber gennem ordningen, hvilket effektivt giver medarbejderne mere værdi for deres løn. Men er det rigtigt for dig? Hvordan kan du beregne din potentiel besparelse ved hjælp af en bruttolønsordning? Og hvad er eksempler på, hvordan en sådan ordning kan se ud i praksis? Vi dækker alle disse spørgsmål og mere i vores dybdegående guide til bruttolønsordninger. Vi forklarer også, hvordan en bruttolønsordning kan være et værdifuldt personalegode, der kan tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. Vores bruttolønsordning beregner, vil også hjælpe dig med at se, hvor meget du potentielt kan spare. Dyk ned i vores indhold, og find ud af, om en bruttolønsordning er det rette valg for dig og din virksomhed.

Hvorfor er en bruttolønsordning smart?

En bruttolønsordning er smart, fordi den giver medarbejdere øget værdi for deres løn. Når man modtager ydelser frem for løn gennem en bruttolønsordning, sparer man sin trækprocent. Dette betyder, at medarbejderen får mere for pengene. Det kan være en smart måde at maksimere den samlede værdi af ens lønpakke på. For eksempel vil en medarbejder typisk betale 5.766 kr. for en iPhone, som ellers normalt ville koste 8.899 kr., og derved spare hele 3.133 kr. Disse 3.133 kr. er i princippet en lønstigning for medarbejderen.

Bruttoløn hvad er det?

Bruttoløn er den løn, en medarbejder modtager før skat. Det er det fulde beløb, som en arbejdsgiver betaler en medarbejder før fradrag såsom SKAT, AM-bidrag, pensionsbidrag og lignende. Når disse fradrag er trukket fra bruttolønnen, bliver det resterende beløb til nettolønnen – altså det beløb, medarbejderen faktisk tager med hjem. Bruttoløn kaldes også for grundløn og er den totale løn, før alle mulige andre har fået en bid af den. Hvis du har lyst til at gå i dybden med, hvad bruttoløn faktisk er, har vores samarbejdspartnere fra Visma skrevet en rigtig god artikel om emnet. Den kan du se her: https://www.dataloen.dk/loen/ordbog/bruttoloen/

Bruttolønsordning som et personalegode

En bruttolønsordning kan være et værdifuldt personalegode, der kan være med til at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. Ved at tilbyde en lønpakke, der inkluderer attraktive ydelser, kan en virksomhed gøre sig selv mere attraktiv for potentielle medarbejdere. For nuværende medarbejdere kan en bruttolønsordning være en stærk motivationsfaktor, der kan øge jobtilfredsheden og fastholde dem i virksomheden. Det kan også bidrage til en følelse af værdsættelse og anerkendelse, hvilket kan være med til at øge medarbejdernes engagement og produktivitet.

Regler for bruttolønsordning

Følgende handler om lovgivning og regler for bruttolønsordninger, for at få det hele med anbefaler vi at du tager et kig forbi SKAT, https://info.skat.dk/data.aspx?oid=2062045&vid=218928&search=bruttol%C3%B8nsordning men her får du altså en beskrivelse som er lidt lettere at forstå, så du kan lære lidt mere om, hvad reglerne for bruttolønsordninger handler om. At forstå den lovgivningsmæssige side af bruttolønsordninger er afgørende, både for medarbejdere, der ønsker at optimere deres lønpakke, og for arbejdsgivere, der ønsker at tilbyde denne attraktive form for løn til deres ansatte. Er du klar til at dykke ned i detaljerne? Hvad betyder det, når vi siger, at produkter på bruttolønsordning skal have en arbejdsmæssig relevans? Hvad sker der, når en bruttolønsordning slutter? Hvordan håndteres skat, multimediebeskatning, beregning, bogføring og moms i forbindelse med bruttolønsordninger? Og kan timelønnede også benytte en bruttolønsordning? Vi dækker alle disse spørgsmål og mange flere i denne omfattende guide til lovgivningen om bruttolønsordninger. Så uanset om du er en medarbejder, der ønsker at forstå de regler, der gælder for din lønpakke, eller en arbejdsgiver, der ønsker at tilbyde denne form for løn, er du landet det rette sted. Dyk ned i vores indhold, og få de oplysninger, du har brug for, til at navigere sikkert i verdenen af bruttolønsordninger.

Produkter på bruttolønsordning skal have en arbejdsmæssig relevans

For at en ydelse kan inkluderes i en bruttolønsordning, skal den have en arbejdsmæssig relevans. Det betyder, at ydelsen skal være direkte relateret til medarbejderens arbejdsopgaver. Hos os i Flexbuy er vi kontorarbejdere, så hvis vi skulle arbejde hjemmefra, ville det give mening for os at købe udstyr til kontoret over bruttolønsordning. Et eksempel på ting som ikke er lovlige at købe via en bruttolønsordning er altså ting som ikke kan redegøres overfor SKAT at man har brug for i sin arbejdstid. Vi rådgiver alle vores kunder i aktuelle sager hos SKAT, som også hele tiden udvikler sig, da reglerne er i udvikling og med tiden bliver flere og flere ting mulige at købe via en bruttolønsordning. Et eksempel på en ting som er lidt i et gråt område, er cykler. Mange vil rigtigt gerne købe en cykel på bruttolønsordning. Og da de jo cykler til og fra arbejde, tænker de fleste: “Hey! Det skal jeg da ha’ på min bruttolønsordning.”, og det kunne også virkelig være en fed besparelse man kunne opnå dér. SKAT kræver så imidlertid at man kan dokumentere at cyklen ikke har været anvendt til andre formål end at cykle på arbejde med, hvilket jo så i praksis viser sig at være lidt af en hovedpine. Derfor ender man med at betale 100% beskatning af cyklens værdi, men modeller som disse ses også fungere og du har sikkert hørt om JOOLL som arbejder meget med cykler og bruttolønsordninger. I sidste ende er det faktisk medarbejderen der har ansvaret for de goder som vedkommende vælger at købe over en bruttolønsordning, da det jo i sidste ende også er vedkommende som får et skattesmæk, hvis SKAT vurderer at godet ikke måtte erhverves over en bruttolønsordning. Vi sørger altid for at rådgive vores kunder, så det ikke sker for dem. Hellere køre med livrem og seler, plejer vi at sige, så vi sørger for at det at anvende en bruttolønsordning er en god oplevelse for alle.

Bruttolønsordning frikøb

Du har mulighed for at frikøbe dit gode når bruttolønsordningen er slut, eller hvis du ophører før tid, og hos os er det så simpelt at du bare logger ind på shoppen og svinger dankortet, og så er godet dit. Alternativt har du mulighed for at få tilsendt et pakkelabel og sende godet tilbage til os.

Bruttolønsordning ved fratrædelse

Her gælder egentligt de samme regler som ved frikøb, dog er forskellen her at medarbejderen stopper før at bruttolønsordningen er slut. I dette tilfælde har medarbejderen ligeledes to muligheder: at betale restbeløbet på godet, eller at sende det tilbage til os. Hos os er det ikke sådan at man som virksomhed skal have penge op af lommen hvis en medarbejder stopper før tid.

Hvor lang tid skal nedgangen i bruttoløn vare?

Når en medarbejder indgår en bruttolønsordning, skal medarbejderens bruttoløn sænkes med et fast beløb, og denne nedgang skal som tommelfingerregel være gældende i mindst 12 måneder. Beløbet vil typisk svare til værdien af den ydelse, medarbejderen vælger at modtage, spredt ud over 12 måneder. Der er dog set eksempler på at der laves en individuel vurdering, men i disse tilfælde er det typisk fordi at man vurderer at lønaftale-perioden er nedsat tilsvarende. Det kan fx være at man er sæsonansat i 7 måneder, og derfor er de 7 måneder altså den samlede lønaftale-periode.

Hvad gør man, når bruttolønsordningen slutter?

Når bruttolønsordningen slutter, vil medarbejderen typisk skulle forholde sig til, om vedkommende ønsker at frikøbe sit produkt, eller levere det tilbage. For størstedelen af folk som bruger en bruttolønsordning, anbefaler vi at man køber godet frit, således at man faktisk ejer produktet efterfølgende, og dermed har opnået den attraktive besparelse.

Bruttolønsordningen i forbindelse med barsel, ulønnet fravær og andre tilfælde

I forbindelse med barselsorlov, enten med eller uden løn, fortsætter bruttolønsordningen. Under den lønnede del af barselsorloven vil ordningen forblive uændret. Hvis en medarbejder derimod tager barselsorlov uden løn, vil ordningen også fortsætte, men ingen fradrag vil blive foretaget fra lønnen. I denne periode vil det være arbejdsgiverens ansvar at afholde udgifterne. Det samme gælder for ulønnet orlov, hvor arbejdsgiveren ligeledes skal dække udgifterne i de måneder, medarbejderen er på orlov.

Multimedieskat bruttolønsordning

Hvis en bruttolønsordning inkluderer multimedieydelser, som en telefon du også bruger privat, skal medarbejderen betale multimedieskat. Men det er ikke alle produkter der udløser multimediebeskatningen. Multimediebeskatning udgør i 2023 3.100 kr. og skal altså betales årligt, hvis du har bare ét gode som falder under SKATs kategorisering af produkter under multimediebeskatning. Du kan læse mere på SKATs hjemmeside https://skat.dk/data.aspx?oid=2234831 og se hvilke produkter der hører under beskatningen. Det er dog vigtigt at nævne at multimediebeskatningen i sidste ende udgør 1.550 hvis du eksempelvis betaler 50% i skat.

Hvordan beregnes bruttolønsordning (Beregner)

Vi har udviklet en beregner som kan hjælpe dig med at se hvad dit månedlige træk vil være, alt efter hvilket produkt du vælger og hvilken løn du får. Klik ind på et produkt, og her kan du indtaste din løn og se den præcise besparelse. https://app.flexbuy.dk/shop/?store=salary-scheme

Hvordan bogføres bruttolønsordning? (integration)

Som nævnt tidligere bogføres bruttolønsordninger som personalegoder, bruttolønsordninger bogføres ved at notere værdien af den valgte ydelse som en udgift for virksomheden, og samtidig notere en tilsvarende nedgang i medarbejderens bruttoløn. Det er altså virksomheden som opkræves for goderne, men virksomheden nedsætter sine ansatte med den tilsvarende værdi i løn, således er det et nulsums-regnestykke for virksomheden. Faktisk bogføres en bruttolønsordning som et personalegode, se fx. Dineros artikel omkring emnet her: https://dinero.dk/ordbog/bruttoloensordning/ Hos os har vi adskillige integrationer med forskellige lønsystemer, som gør det enormt nemt for virksomheder at tilbyde bruttolønsordninger til sine ansatte, da selve ydelsen som skal bogføres faktisk hentes ind i lønsystemet helt automatisk via det der kaldes en API. Det er noget smart software som gør at to forskellige systemer kan tale sammen, alt sammen imens at man overholder alle regler for håndtering af persondata. Nogle af vores kunder har ikke et lønsystem som vi kan integrere med, og i de tilfælde laver vi en fil som kan opdatere dagligt hvis det ønskes, som de så har adgang til, og som passer direkte ind i kolonnerne på det system de anvender til lønregistrering.

Kan timelønnede bruge bruttolønsordning?

Ja, timelønnede kan også benytte bruttolønsordninger, så længe godet har en arbejdsmæssig relevans, og nedgangen i løn er fast og varer mindst 12 måneder. Mange tror, at det kun er et personalegoder man kan tilbyde til sine fastansatte, men det er heldigvis ikke tilfældet. Man kan naturligvis tale om at det kan være forbundet med en risiko at tegne aftaler som binder sig på 12 måneder, med ansatte som ikke er fastansatte, men det har vi faktisk en løsning på hos os. Stopper medarbejderen ansættelsen hos virksomheden, vælger medarbejderen selv, om godet skal sendes returneres eller købes frit. Ønskes godet tilbageleveret, sender vi omkostningsfrit et fragtlabel. Vælger medarbejderen derimod at beholde godet, kan medarbejderen købe det frit via hans personlige kontrolcenter, uden I som virksomhed skal ind over administrationen Det er dermed fuldstændigt risikofrit for virksomheden at stille en bruttolønsordning til rådighed for sine ansatte, og man står ikke med risiko for at brænde inde med en masse udstyr som man egentligt ikke har brug for i sin virksomhed.

Bruttolønsordning moms

SKAT giver momsfradrag for den del af udstyret, som bliver brugt til erhvervsmæssigt formål. Derfor kan det være en god ide, at overføre den del af momsen, som virksomheden ikke får refunderet til medarbejderens bruttolønstræk.

Hvilke goder vælger folk typisk over bruttolønsordning?

I en verden, hvor arbejdsmiljø og personalegoder spiller en stadig større rolle i jobtilfredshed og fastholdelse af medarbejdere, er bruttolønsordninger blevet et populært værktøj for virksomheder til at tilbyde attraktive fordele. De er ikke kun skattemæssigt fordelagtige, men også fleksible, hvilket gør dem til et ideelt valg for både arbejdsgivere og ansatte. Men hvad er de mest almindelige ydelser, der optages i disse ordninger? Dette afsnit vil dykke ned i de forskellige goder, som folk typisk vælger gennem en bruttolønsordning. Fra telefoner og computere til DSB erhvervskort og sundhedsfremmende produkter, dækker vi et bredt spektrum af de mest populære produkter og tjenester, der typisk indgår i en bruttolønsordning. I denne sektion dykker vi ned i de mest populære produkter og tjenester, der typisk indgår i en bruttolønsordning. Hvad enten du er en medarbejder, der søger at forstå dine muligheder inden for en bruttolønsordning, eller en arbejdsgiver, der ønsker at tilbyde denne form for lønpakke, er du landet det rette sted. Udforsk vores indhold, og få de oplysninger, du har brug for, til at navigere effektivt i en verden af bruttolønsordninger.

Bruttolønsordning mobiltelefon

Mobiltelefoner er utvivlsomt en af de mest populære valg i bruttolønsordninger. Dette skyldes, at en mobiltelefon ikke kun er et værdifuldt værktøj i mange jobfunktioner, men også at det kan give betydelige personlige besparelser for medarbejderen. Ved at få en mobiltelefon gennem bruttoløn kan medarbejderne opnå nyeste teknologi uden selv at skulle betale fuld pris. For at du har ret til at få stillet mobiltelefon til rådighed gennem en bruttolønsordning, kræver det ganske simpelt at din arbejdsgiver eller kunder har brug for at kunne få fat i dig uden for arbejdstid. I dette tilfælde kan du fx. have en arbejdstelefon som du kun bruger på arbejde, men så også have en privat telefon som du får gennem bruttolønsordning, og der er så her du skal betale multimediebeskatning af den private telefon du får stillet til rådighed.

Bruttolønsordning kontorartikler

I en tid, hvor hjemmearbejde bliver mere og mere udbredt, har kontorartikler fået en fremtrædende plads i bruttolønsordninger. Alt fra ergonomiske kontorstole til højteknologiske skrivebordslamper kan indgå i ordningen. Dette er en fantastisk måde for medarbejderne at sikre et komfortabelt og effektivt hjemmekontor på, uden selv at skulle bære omkostningerne.

Bruttolønsordning brobizz

Med det stigende behov for mobilitet på arbejdspladsen, har BroBizz-enheder vist sig at være en populær del af bruttolønsordninger. Dette gør det muligt for medarbejderne at pendle eller rejse for arbejde uden bekymring for bro- eller vejafgifter, hvilket kan betyde betydelige besparelser, især for dem, der ofte er på farten.

Bruttolønsordning computer

Computere er afgørende i de fleste erhverv i dag, hvilket gør det til et oplagt valg for bruttolønsordninger. Om det er en kraftfuld stationær computer for den kreative professionelle eller en bærbar for den mobile arbejder, er det muligt at spare på de ellers høje omkostninger forbundet med at holde sig opdateret med den nyeste teknologi, gennem en bruttolønsordning.

Bruttolønsordning DSB Erhvervskort

En bruttolønsordning med DSB erhvervskort kan være et attraktivt personalegode for mange medarbejdere. I denne ordning kan en medarbejder vælge at lade en del af sin bruttoløn gå til køb af et DSB erhvervskort. Fordelene for medarbejderen er både praktiske og økonomiske, da medarbejderen får fri adgang til DSB's tognetværk, mens skattebesparelsen gør kortet billigere end ved direkte køb. Virksomheden kan også opnå fordele, da den bidrager til medarbejdernes mobilitet og bæredygtige transport. Må jeg benytte Erhvervskortet til ikke-arbejdsrelaterede ture? Ja, du må gerne bruge kortet til private ture (i et ikke væsentligt omfang), så længe du ikke tager befordringsfradrag for samme strækning. Du må endda tage op til to børn under 12 år med gratis, når du rejser med dit erhvervskort. Under væsentligt omfang forstås mere end 8 rejser pr. måned/96 rejser pr. år. Se evt. https://www.dsb.dk/dsb-erhverv/rejser-til-arbejde/erhvervskort/

Bruttolønsordning Massage

En bruttolønsordning med massage er en glimrende måde at fremme medarbejdernes sundhed og velvære. Medarbejderen kan vælge at få en del af sin bruttoløn konverteret til massagebehandlinger, hvilket kan være gavnligt for stressniveau, kropsholdning og generelt velvære. Skattebesparelsen betyder også, at det kan være mere omkostningseffektivt end at betale direkte for massagebehandlinger.

Bruttolønsordning og Fitness

Det gælder for fitnessmedlemskaber, at de ikke kan indgå i en bruttolønsordning. Ifølge skatteloven er fitnessmedlemskaber og lignende personalegoder skattepligtige og kan derfor ikke trækkes fra bruttolønnen. En medarbejder, der får betalt sit fitness medlemskab af arbejdsgiveren, skal altså betale skat af dette som en personalegode. Det er derfor ikke muligt at konvertere en del af bruttolønnen til et fitnessmedlemskab. Dog er det værd at nævne at et fitnesskort ikke falder ind under reglerne om bagatelgrænsen for arbejdsrelaterede goder, men derimod er omfattet af den skattefri bagatelgrænse på 1.300 kr. (2023) for private goder. Læs eventuelt mere på https://www.pwc.dk/da/personalegoder/sport-og-motionsfaciliteter.html

Bruttolønsordning og uddannelse

Når det kommer til uddannelse, gør bruttolønsordningen det muligt at finansiere kurser og uddannelser, der har et erhvervsmæssigt sigte. Alt fra grund- til videreuddannelse og efteruddannelse kan finansieres gennem denne ordning, uanset om det er fra en privat eller offentlig udbyder, så længe det er erhvervsrelateret. Udover uddannelses-omkostningerne kan udgifter til goder som studiematerialer, logi og kost samt befordringsgodtgørelse også inkluderes. Det er afgørende, at bruttolønsordningen er frivillig, at der foreligger en reel lønnedgang, og at lønnedgangen er et fastsat beløb, som strækker sig over 12 måneder. Dette gør bruttolønsordningen til et fordelagtigt alternativ for dem, der ønsker at efter- eller videreuddanne sig uden fuld egenbetaling, og samtidig en metode, der er udgiftsneutral for arbejdsgiveren. Du kan læse mere hos findudannelse.dk som har skrevet en rigtig god artikel omkring emnet. https://www.finduddannelse.dk/artikler/tips-og-vejledninger/bruttoloensordning-8634

Bruttolønsordning sundhedsforsikring

En bruttolønsordning i forbindelse med sundhedsforsikring betyder, at virksomheden tilbyder medarbejderne en sundhedsforsikring, hvor betalingen trækkes fra medarbejderens bruttoløn før skat. Dette kan være en attraktiv mulighed for både virksomheden og medarbejderen af flere grunde. Sundhedsforsikring gennem en bruttolønsordning giver virksomheder en mulighed for at tilbyde en værdifuld medarbejderfordele uden ekstra omkostninger. Medarbejderne får mulighed for at tegne en sundhedsforsikring på gunstige vilkår, med skattefordele, og med fleksibilitet til at inkludere familiemedlemmer. Dette kan være en win-win situation for både virksomheden og medarbejderne, og en måde at styrke arbejdspladsens sundhed og trivsel på. Fordele for Virksomheden: Det er omkostningsneutralt, da forsikringen betales af medarbejderen via et løntræk, er det gratis for virksomheden at tilbyde denne som en bruttolønsordning. Det hjælper med tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere. Ved at tilbyde sundhedsforsikring som en del af lønpakken, kan virksomheden gøre sig mere attraktiv over for potentielle og nuværende medarbejdere. Det reducerer sygefravær via hurtigere adgang til sundhedstjenester, hjælper med at reducere sygefraværet blandt medarbejderne. Fordele for Medarbejderne: Der er skattemæssige fordele, ca. 60% af prisen på forsikringen kan være fradragsberettiget, hvilket gør det økonomisk attraktivt for medarbejderen. Der er høj grad af fleksibilitet, forsikringen kan sammensættes til at inkludere børn og ægtefælle/samlever, hvilket gør det til en skræddersyet løsning. Du får hurtigere behandling, medarbejderne får hurtig adgang til behandling, hjælp til alle behandlingskrævende helbredsproblemer, og lindrende behandling af kroniske og varige lidelser.

Bruttolønsordning parkering

Parkeringsplads som personalegode i en bruttolønsordning betyder, at arbejdsgivere tilbyder medarbejdere mulighed for parkering mod en lavere løn. Når en parkeringsplads stilles til rådighed ved arbejdsstedet, beskattes værdien ikke. Arbejdsgiveren kan skattefrit betale eller refundere parkeringsudgiften ved andre arbejdssteder eller ved lufthavnen i forbindelse med arbejde. Hvis parkeringskortet anvendes til private gøremål, bliver værdien skattepligtig. En arbejdsgiverbetalt parkeringsplads ved bopælen er derimod et skattepligtigt personalegode. Parkeringsudgifter for personbiler giver ikke ret til momsfradrag, selvom pladsen stilles til rådighed af hensyn til arbejdet. Udgifter til parkering af varebiler (gulpladebiler) giver ret til momsfradrag, ligesom parkeringspladser til forretningsforbindelser. Betingelser for en bruttolønsordning inkluderer en reel fremadrettet nedgang i medarbejderens kontante løn, at lønomlægningen skal løbe over hele lønaftaleperioden eller i minimum 12 måneder, at det skal være arbejdsgiveren, der stiller personalegoden til rådighed, og at nedgangen i løn skal være et på forhånd fastsat beløb, der ikke reguleres med forbrug eller løbende omkostninger. Parkeringspladser som en del af en bruttolønsordning i Danmark kan være en værdifuld fordel for medarbejdere uden ekstra skattebyrde. Der er dog specifikke regler og betingelser, der skal følges, både i forhold til skat og moms. Korrekt implementering og overholdelse af reglerne sikrer, at arbejdsgivere og medarbejdere fuldt ud nyder godt af denne ordning.